מאת: רננה מישורי צימבליסטה
יותר ויותר משפחות 'חדשות' קיימות היום סביבנו. בין אם מדובר בנשים או גברים הבוחרים ללדת ילדים ללא מסגרת זוגית ולהפוך למשפחה יחידנית בעזרת תרומת זרע או אם פונדקאית,או בין אם מדובר בהורות חד מינית, או הורות משותפת.
משפחות חדשות בישראל, כבר מזמן אינן חדשות.
לעיתים קרובות נאלצים ההורים וגם הילדים במשפחות החדשות להתמודד עם מצבים מביכים, שאלות מטרידות, הצקות ועלבונות הנובעים מנורמות התנהלות של שנים במסגרות החינוכיות.
זה מתחיל עם הצטרפותו של הפעוט למשפחתון או לגן ועם הצורך לשתף את הגננת בעובדה שהילד גדל במשפחה מיוחדת על מנת שאם וכאשר הילד יזכיר עובדה זו, תהיה הבנה ובהירות לגבי מצבו המשפחתי ואם הילדים ישאלו שאלות תוכל גם הגננת לדעת את העובדות. זה ממשיך ביום המשפחה, כשכל ילד מקבל הביתה בריסטול עם 3 עיגולים, בכל אחד מן העיגולים יש מקום לתמונות עם הכיתוב: תמונה של אבא, תמונה של אמא,תמונת הילד.או כאשר הגננת מעירה הערה: " תגידי לאמא שתשטוף לך את השמלה עם קליה, אחרת הכתמים לא ירדו"...אך היא אינה מודעת כלל לעובדה שהילדה היא בת לאב יחידני וכי הוא זה שמכבסאו כאשר מוזמנים האבות לתרום מזמנם להקמת מתקנים בחצר גן הילדים ללא תשומת לב שישנם ילדים שאין להם אבא.
כדי לסייע לילדים במשפחות השונות במבנה שלהן לגדול ככל הילדים ולהצליח לא להרגיש חריגים, אחרים, שונים, אלא שווי ערך לכל ילד אחר בגילם ובסביבתם, הנה כמה עצות וכיווני חשיבה שכל הורה או מבוגר העוסק בחינוך וליווי ילדים במסגרות שונות יכול לעשות:
1. הציגו לילדים את מגוון המשפחות - ככל שניתן רצוי לספר ולהציג לילדים מגיל צעיר את מגוון המשפחות והמבנים המשפחתיים השונים הקיימים. ספרו של יהודה אטלס "כל אחד והמשפחה שלו" הוא אוצר עבור כל הורה, גננת או מורה הרוצים להציג לילדים את המשפחות הרבות הקיימות בארצנו.
2. דברו בכנות ובישירות - הסבירו לילדים בישירות ובכנות על הורות ועל זוגיות, ועל העובדה שכיום לגיטימי ואפשרי ללדת ילדים לפני מציאת הקשר הזוגי המתאים.
3. חשפו הילדים ללא חשש לעובדות החיים שסביבם - אפשרו לילדים להיפגש עם חברים ממשפחות מגוונות, להזמין אלינו הביתה וליצור קירבה והכרות עמוקה יותר מעבר לשעות הגן או ביה"ס.
4. תעודת זהות אישית לכל ילד - בכל גן ובכל צהרון יכולה להיתלות תמונה אשר כל ילד מציג בה את מה שהיה רוצה לספר על עצמו ועל משפחתו: דמויות ההורים, אחים ואחיות, סבים וסבתות, דודים, בעלי חיים, אוכל שהוא אוהב, משחקים אהובים, כמו תעודת זהות, כמו "עבודת שורשים קטנה" שתעזור גם לדמויות המחנכות להכיר לעומק כל ילד וכל מבנה משפחתי, ותהפוך עבור כל ילדי הגן הזדמנות להיחשף למבנים משפחתיים שונים, ותאפשר הכרות עמוקה יותר בין המשפחות.
5. אל תעשו השוואות למשפחה ה'קלאסית' - כולנו אמורים לצאת מן התבנית הקלאסית בכדי להצליח לראות את המשפחה כמות שהיא, והיא היא השלם.
6. הדגישו את ה"יש" ולא על ה"אין" - במקום להגיד:" במשפחה של דני אין אבא" ניתן להגיד: "במשפחה של דני יש אמא, סבא, סבתא וכלב"....
7. לא לחשוש מן השאלות של הילדים ולענות בהתאם לגילו וליכולת הבנתו של הילד - כאשר הילד יחוש שאין למבוגר חשש משאלותיו, או מבוכה , וירגיש שמותר לו לשאול ולהביע סקרנות לגבי חייו והדרך בה הגיע לעולם, אז גם יוכל לחוש שאין האשמה או חוסר קבלה כלפי המבנה המשפחתי שלו.
8. לייצר אוירה פתוחה ומקבלת - את האווירה בבית, בגן או בביה"ס מעצבות הדמויות החינוכיות המשמעותיות. ככל שהורים, גננים/ות, מורים/ות יצליחו לשים דגש על פתיחות, קבלה, כבוד הדדי ורגישות האחד כלפי השני , כך גם יחושו הילדים. אלו יהיו הערכים ודרכי התקשורת אותם הם יאמצו כחלק מן הזהות שלהם.
ישנה עדין התעקשות מסוימת של החברה כולה ובכללה גם של העולם הטיפולי – תאורטי, להכניס את המבנים המשפחתיים השונים מהמבנה הקלאסי של משפחה תחת ההגדרה 'משפחה חדשה' .לכולנו בחברה יש את היכולת לשנות את השיח ובכך לעזור לילדים לגדול עם התייחסות טבעית ונורמטיבית למבנים המשפחתיים השונים.
מאמר 4 - כך תעזרו לילדים במשפחה
'חדשה' להתמודד